Aranykor Nyugdíjas Klub Egyesület, NyíregyházaA sóstóhegyei Aranykor Nyugdíjas Egyesület /Klub/ bemutatása

Elnökünk, Lendvai Zoltán 2011-12 telén, kiváló érzékkel tájékozódott saját, majd más vallási gyülekezetekben – a lelkészek segítségét is kérve -, kikkel tudna egy olyan közösséget létrehozni a szeretet jegyében, ahol valamennyi nyugdíjas családias környezetben, jó hangulatban töltheti el szabadidejét.

Személyesen keresett fel mindenkit otthonában. Kellemes megjelenése, egészséges humora, azonnal értő fülekre talált.

Így alakult meg 42 fős kezdő létszámmal 2012. január 20.-án az ARANYKOR NYUGDÍJAS EGYESÜLET /KLUB/ a sóstóhegyi EGÉSZSÉGHÁZ épületének emeletén, ahol az Önkormányzat rendelkezésünkre bocsátott egy helyiséget.

Január 27.-én már elkészült a Munkaterv, február 16.-án pedig misét hallgathattunk a Sóstóhegyi Római Katolikus Templomban egyesületünkért.

Minden második héten találkozunk, és minden alkalomra munkaterv alapján készülünk. Megemlékezünk egyházi és nemzeti ünnepeinkről, nevezetes évfordulókról. Szervezünk egészségügyi, kulturális és más, Az egyesületi tagokat érdeklő előadásokat. Előadóink általában maguk választanak témát közülünk, de meghívott előadók is szívesen jönnek hozzánk. Sőt eljárunk a Polgári Körök előadásaira, Idősek Akadémiájára, koncertekre, színházi előadásokra, operett színházba, múzeumokba, tárlatokra, előadói estekre, templomi hangversenyekre, egyéb zenés rendezvényekre, kézműves foglalkozásokra, bemutatókra.

Örömmel veszünk részt CSALÁDI NAPON, FALUNAPON, SPORT-VETÉLKEDÖN, NYUGDÍJAS KI MIT TUD?-on, ahonnan még mindig kerültek, serlegek, különdíjak, ajándékok vitrinünkbe.

SPORT-VETÉLKEDÖN,


Szeretünk együtt lenni főzős rendezvényeken, ahol mi is minden alkalommal valami finomsággal kedveskedünk a résztvevőknek és klubtársainknak.

Még 2012.-ben elindítottunk egy mozgalmat, településünk tisztaságáért, az esztétikus szép környezetért: „FOGADJ ÖRÖKBE EGY PARKOT VAGY VIRÁGÁGYAT” címmel.

Sóstógyógyfürdő lakosságának – igény szerint – kiosztottunk 1.000 tő virágot, amit szeretnénk tovább terjeszteni Sóstóhegyre is. Gondjainkba vettük székhelyünk, az EGÉSZSÉGHÁZ környezetét, ahova elültettünk 600 tő évelő virágot, és a park tisztán tartásáról, a növények gondozásáról folyamatosan gondoskodunk. Sajnos tudomásunk szerint a mozgalom nem talált követőkre.

Egyesületünk katolikus tagjai – mivel CARITAS tagok is vannak köztük, – szoros kapcsolatot ápolnak a DÉVAI FERENCES REND GYERMEKOTTHONAIVAL, akik részére rendszeresen adományokat, ajándékokat gyűjtenek, látogatják őket és minden évben vendégül látják a gyerekeket és kísérőiket Sóstóhegyen. Ezeken a rendezvényeken egyesületünk minden évben két alkalommal vendéglátóként, a református gyülekezet énekkara, valamint a római katolikus gyülekezet tagjai előadóként vesznek részt.

Az Aranykor Nyugdíjas Egyesület 2012-ben felvette a kapcsolatot a Gyergyószentmiklósi Caritas Idősek Klubjával. 2012. szeptember 28 és október l között egy autóbuszos kirándulás alkalmával meglátogattuk a gyergyószentmiklósi „testvér-klubot”. Felejthetetlen számunkra az első személyes találkozás, a szeretetvendégség, a POLGÁRMESTER ÚR megtisztelő látogatása, a közös kirándulások, a nevezetességek megtekintése.

2013. június 20.-tól 24.-ig a mi meghívott vendégeink voltak a gyergyószentmiklósiak.

Évenkénti kirándulásainkat az egyesületi tagok javaslatai alapján úgy szervezzük, hogy mindig valamilyen történelmi emlékhelyet, nevezetességet látogassunk meg.

Ennyi, e rövid két év története. Remélem hogy még sok örömteli élményben és kevesebb szomorúságban lesz részünk a továbbiakban. Ehhez kívánok kedves mindnyájunknak sok erőt, egészséget, Assisi Szent Ferenccel kérve,

Uram, adj türelmet


Uram, adj türelmet,
Hogy elfogadjam, amin nem tudok változtatni.
Adj bátorságot, hogy megváltoztassam,
Amit lehet, és adj bölcsességet,
Hogy a kettő között különbséget tudjak tenni.
Uram tégy engem békéd eszközévé,
Hogy szeressek ott, ahol gyűlölnek,
Hogy megbocsássak ott, ahol megbántanak,
Hogy összekössek, ahol széthúzás van,
Hogy reménységet keltsek, ahol kétségbeesés kínoz,
Hogy fényt gyújtsak, ahol sötétség uralkodik,
Hogy örömet hozzak oda, ahol gond tanyázik.
Ó uram, segíts meg, hogy törekedjem,
Nem arra, hogy megvigasztaljanak,
Hanem hogy én megvigasztaljak,
Nem arra, hogy szeressenek,
Hanem arra, hogy szeressek,
Mert aki így ad, az kapni fog,
Aki elveszti magát, az talál,
Aki megbocsát, annak megbocsátanak,
Aki meghal, az fölébred az örök életre.

Nyíregyháza, 2013. szeptember 18.

Hajzer Judit